📍гр. Кюстендил "ул. Яворов 9" ет 3. 📞 Обадете ни се на: +359 886 754 545 🕑 Работно време от Понеделник до Петък - 09:00 - 18:00

Металокерамични конструкции – етапи при поставяне на металокерамика

Металокерамични конструкции – етапи при поставяне на металокерамика

В същността на металокерамиката се включват два материала – метал, изграждащ скелета (основата на металната конструкция) и предоставящ необходимата здравина, и керамична инкрустация, която пресъздава  цветовете на естествените зъби.

С металокерамиката успешно може да заместите липсващите зъби, понеже материалът е аналогичен на естествения вид на зъбите и възстановява естетичния облик на усмивката. При изработката на металокерамични мостове се стреми да се пресъздадат правилните цветове, форми и размери на протезите, така че металокерамичните конструкции да съвпадат и не отличават от останалите зъби.

Металът подсигурява необходимата здравина на основата на протезата, а керамиката спомага за правилното репродуциране на естествения вид на металокерамична конструкция. За да бъде осъществен успешен резултата е нужно да се прилагат материали от един производител и да се приложат експертните умения на зъботехниците, изработващи цялостната металокерамична конструкция.

Изготвянето на металокерамични конструкции преминава през 5 фази.

Фази при поставяне на металокерамика

Оформянето на металокермичните корони и мостове преминава през следните фази:

Съставяне на предварителен модел. С помощта на модерните технологии се дава възможност да се изготвят предварителни модели на зъбите и след одобряването на пациентите да се премине към изработката на металокерамичната конструкция. Предварителният модел дава възможност на пациента да види как ще изглежда металокерамичната му коронка и ще помогне за удовлетвореността от лечението.

След одобряването на предварителните модели от пациента започва същинската част – изпиляването на зъбите. Процедурата представлява леко смаляване на естествените зъбни коронки така, че да се образува пространство за поставянето на новата металокерамика. Това е  недостатъка на металокерамиката в сравнение с поставянето на денталните импланти, където съседните зъби не се изпиляват.

След като зъбите се изпилят и полират се преминава към снемането на  отпечатък, който е аналогичен на анатомичните и физиологични специфики на зъбите ви и се премине към създаване на вашия модел от зъботехника. Снетият отпечатък е строго индивидуален и на неговата база се създава металокерамичната конструкция. Тя трябва да съответства идеално така, че да се получи максимално най-естествен вид на зъбите.

Следващата фаза от процедурата е поставяне на временни зъби,  наподобяващи окончателната металокерамична конструкция. Те имат по-ниски естетични и механични свойства и помагат на пациента да премине към нормалното си  ежедневие без да се притеснява. Докато пациента е с временни зъби зъботехниците изработват бъдещата металокерамика.

След като металокерамиката се изработи в зъботехническата лаборатория се преминава към нейното поставяне. Последната фаза от процедурата е  премахването на временната конструкция от зъболекар и поставянето финалната металокерамика.