📍гр. Кюстендил "ул. Яворов 9" ет 3. 📞 Обадете ни се на: +359 886 754 545 🕑 Работно време от Понеделник до Петък - 09:00 - 18:00

Кога е необходимо да поставите зъбна корона

Съществуват много причини заради, които се налага да възстановите зъбите с помощта на зъбна корона. Днес ще научите кои са най-честите.

Имате голяма пломба

Поставянето на зъбна корона при тази ситуация се налага когато се забележи голяма обтурация на зъб, чиято широчина е малко по-голяма от половината на зъба. Вследствие на това останалата част отслабва, а това води до счупване. При наличие на напрежение или пропукване около пломбата също се налага да се постави зъбна корона.

Извършено е лечение на кореновия канал на зъб

При лечението на коренови канали се прилага по-обстойно почистване на вътрешността на зъба, което от своя страна води до предразполагане към счупване. За да възстановите зъба и да го предпазите от последващо счупване на най-доброто решение е поставянето на зъбна корона.  

Счупен зъб 

Счупеният зъб или така нареченият “Синдром на спукания зъб” се проявява когато се забележат вътрешни фрактури на зъба, водещи в някои случай до болка по време на дъвчене. Това води до напрягане на фрактурата и усещане за счупване на зъба. Поставянето на зъбната корона ще придържа зъба и ще преразпредели цялото напрежение така, че болката да изчезне. В този случай се препоръчва да се сложи временна корона, която ще допринесе за отшумяването на болката и ще елиминира още едно кореново лечение.

Отчупване на парчета от зъбите

В повечето случаи травма или по-голяма пломба е причината за отчупването на парчета от зъбите. Дори и малки те водят до напрежение при дъвчене. Ако не обърнете внимание на проблема той ще се задълбочи и може да се стигне до по-дълбока травма, при която фрактурата се доближава до костта. Необходимо е границите на короната да бъдат поставени върху здрава зъбна структура.

Нехарактерни изменения на зъбите

Нехарактерни изменения като например промяна на цветя, формата или проява на разстояние между зъбите е предпоставка за поставяне на коронки. По този начин зъбите ще изглеждат по-естествени и добре изглеждащи. Зъбните фасети са един от най-ефективните начини за придобиване на добър външен изглед на предните зъби. Добрите зъболекари могат да ги направят така, че да изглеждат максимално естествени.

Възстановяване на липсващи зъби

За да бъдат възстановени липсващите зъби коронките се закрепват върху импланти. Поставяне на зъбни мостове е друг метод с помощта на които ще може да се запълнят местата с липсващи зъби. При наличие на клатещи се зъби, коронките да се слагат върху няколко зъба и се шинират,. По този начин зъбната конструкция се стабилизира.