📍гр. Кюстендил "ул. Яворов 9" ет 3. 📞 Обадете ни се на: +359 886 754 545 🕑 Работно време от Понеделник до Петък - 09:00 - 18:00

Какво е зъбна коронка?

зъбна коронка

Коронките са популярен метод за частично защитно покритие на зъба, което предотвратява по-нататъшното му разрушаване. Съвременните зъбни коронки не се отличават от останалите зъби, а поставената навреме коронка определено би спасила живота на зъба и спестила по-нататъшно разваляне.

Кога се налага да се поставяне на коронка?

Има три основни случаи, при които се налага поставянето на коронка:

  • Силно разрушен зъб
  • При необходимост да се промени формата, размера или цвета на зъба
  • За защита на зъба при патологично триене

Видове зъбни коронки

Металокерамични зъбни коронки – изпиленият естествен зъб се облича в коронка от медицински или скъпоценен метал, върху който са нанесени няколко керамични слоя. Керамичната облицовка е близка до естествения цвят на зъбите, не дразни тъканите, до които има досег и има дълъг живот от поне 10 години.

Те са и едни от най-достъпните като лечение, а също така отговарят на всички естетически изисквания и не задържат бактериална плака, като по този начин помагат за поддържане на добра устна хигиена.

Недостатък при тях е, че с времето керамиката избелява и започва да се вижда зъбът под нея. Също така, ако има смъкване на венеца, то си прозира металът. Поради тази причина това не е удачен вариант за лечение на предни зъби.

Керамичните зъбни коронки са като предните, но без метал. Те са изключително естествени и напълно се сливат с останалите зъби, защото  керамиката пропуска светлината. Тъй като са по-крехки, се поставят на резците, където натоварването е по-има нужда да се облекат дъвкателните зъби, то керамичната коронка се облича в циркониева основа. Цветът им е устойчив, не се окисляват и защитават зъба от външните влияния. Също така, не се изисква силно изпилване на зъба. Срокът им на служба е от 5 до 7 години.

Циркониевите зъбни коронки съчетават в себе си всички положителни страни на предните два вида. Те са изключително здрави, хипоалергични и могат да се поставят на предни зъби, както дори и на импланти. Те са изключително здрави и могат да служат до 15 години. Прилягат естествено към венеца, но не позволяват да попаднат остатъци от храна или слюнка, в която се размножават бактерии.

Ако се появят малки пукнатини по повърхността на колонките, то те се възстановяват на молекулярно ниво. Също така, материалът е устойчив и на термично напрежение и не се пука при пиене на топли напитки или пък смяна на температурата. Напълно е възможно да намалее чувствителността на зъбите и да не изпитвате дискомфорт.

Накратко казано това са основните видове коронки, които се предлагат. Изборът ви зависи основно от това дали можете да си ги позволите и дали се предлага видът, който искате.