📍гр. Кюстендил "ул. Яворов 9" ет 3. 📞 Обадете ни се на: +359 886 754 545 🕑 Работно време от Понеделник до Петък - 09:00 - 18:00

Каква е разликата между зъбните коронките и мостовете?

Поставяне на зъбни коронки се извършва когато се прави възстановяване на единични зъби, тоест така нареченото “обличане”. Обикновенно в днешно време това са металокерамичните коронки или циркониевите (без метални структури). Мостовете се изработват когато има наличие на липсващи зъби и е необходимо да се направи в зъботехническа лаборатория мостова конструкция, която възстановява липсващите зъби, опирайки на съседните здрави зъби.

Еднакво ефективни ли са зъбните коронките и мостовете?

Като цяло са еднакво ефективни, но естествено когато има нужда от възстановяване на зъби най-доброто нещо са зъбните импланти. В съвременната дентална медицина материалите и подходите на методиките се развиха и напреднаха с течение на времето и направата на мостова конструкция или коронка може да се извърши безпроблемно.

Какви са материалите, от които се изработват?

В миналото са се изработвали коронки и мостове, които са били изцяло метални. Те са били ефективни за времето си, но са се забелязвали и са били неестетични. В последствие се включва и употребата на различни пластмаси, които са били следващата стъпка при изработката на зъбните конструкции, които също са били неестетични и са отпаднали с времето. В 99% в Света все още зъбни коронки и мостове, поставящи се върху коронки или зъби се изработват от металокерамика. В последните няколко години тенденциите налагат използването на циркониевите (безметалните) консткукции. Те са абсолютно незабележими и естетични, понеже за изработването им не се използват метални компоненти и сплави, които в допира си с меки тъкани, като венците, не образуват оцветяване или друг негативен естетичен ефект.

Усещат ли се и пречат ли ни зъбните коронки и мостове?

В началото на поставянето на зъбните конструкции има период на адаптация, които е индивидуален спрямо пациентите. Може да бъде в рамките на часове или няколко дни. Преди да се фиксира коронката или моста е необходимо да се направят проби, които спомагат на пациента при удобството, адаптирането и използването на функционалностите си.

Какво е необходимо да предприемете преди поставянето на зъбни коронки или мостове?

Задължително условие са рентгеновите снимки, защото от тях може да се видят някакви процеси, които са в дълбочина и не могат да се видят с просто око. Ако пациентите се колебаят за направата на зъбен мост или по-голяма мостова конструкция е препочително да се обсъди вариант за зъбно имплатиране.

Необходимо ли е по-специална поддръжката след поставянето им?

След поставянето им не се предприема нищо по-специално. Поддържата на металокерамичните или цикрониеви коронки и мостове е както при естествените зъби – добра устна хигиена, редовно миене на зъбите с паста за зъби, използване на вода за уста и конци.